Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρες | Φροντίδα φυτών δεντρολίβανου

Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρες |  Φροντίδα φυτών δεντρολίβανου

δεντρολίβανο που αναπτύσσεται σε γλάστρες Έχετε πρόσβαση σε φρέσκους βλαστούς φαρμακευτικών και φαρμακευτικών βοτάνων όλο το χρόνο.

Τα βότανα και τα λαχανικά δεν χρειάζονται πολύ χώρο για να αναπτυχθούν. μερικές γλάστρες μικρό μπαλκόνι ή αίθριο Και πολλές ώρες άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας είναι η πιο βασική απαίτηση. Η καλλιέργεια δεντρολίβανου δεν είναι πολύ διαφορετική. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στη σκιά εάν γνωρίζετε τις απαραίτητες πληροφορίες. Συμβουλές φροντίδας φυτών δεντρολίβανου σε αυτό το άρθρο.

Βοτανική ονομασία: δεντρολίβανο officinalis

Ζώνες USDA: 6-11

pH εδάφους: Το 6-8 αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερο έδαφος.


ποικιλίες δεντρολίβανου

Έρπουσα δεντρολίβανο σε μια διακοσμητική γλάστρα

Βασικα Υπάρχουν δύο τύποι δεντρολίβανου και κάθε είδος είναι ανάμεσά τους. Υπάρχουν όρθιες ποικιλίες που μοιάζουν με θάμνους που μπορούν να φτάσουν τα 5-6 πόδια ψηλά και, στη συνέχεια, υπάρχουν ποικιλίες χαμηλής ανάπτυξης, με εξάπλωση που συνήθως δεν ξεπερνούν το ένα πόδι σε ύψος.

Σε δοχεία, μπορείτε να καλλιεργήσετε οποιοδήποτε είδος δεντρολίβανου. Αναπτύσσεται από χαμηλά έως ψηλά ως θάμνος σε μεγάλα κρεμαστά καλάθια ή σε τοπικές και μεσαίες έως μεγάλες γλάστρες. Εκτός από διακοσμητικούς σκοπούς Εάν ο κύριος σκοπός σας είναι η γεύση Οι όρθιες ποικιλίες είναι οι καλύτερες.

Οι ημι-όρθιες ποικιλίες δεντρολίβανου που δεν έχουν ύψος περισσότερο από 2-3 πόδια είναι εύκολο να τις διαχειριστείτε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε ψηλότερες καλλιέργειες. Το τακτικό κλάδεμα μπορεί εύκολα να διατηρήσει το επιθυμητό ύψος.

Μερικές από τις αγαπημένες μας ποικιλίες δεντρολίβανου περιλαμβάνουν:

Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ποικιλίες δεντρολίβανου που είναι ανθεκτικές στο κρύο. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό το βότανο προτιμά ένα ζεστό μεσογειακό κλίμα. Δύο από τα καλύτερα.”σφαίρα“και”Χιλ Χάρντι

Έρπουσα δεντρολίβανο: Το Rosmarinus Officinalis «Prostratus» είναι ένα υφέρπον πολυετές φυτό. Κατάλληλο για δοχεία και κρεμαστά καλάθια. Αυτό το συρόμενο βότανο φτάνει τα 2 πόδια σε ύψος.

Joyce de Pacio: Γνωστό και ως Golden Rosemary, γίνεται όλο και μικρότερο. Τα φύλλα αλλάζουν χρώμα σε έντονο κίτρινο, όμορφα ανάλογα με την εποχή.

Μικρο δαχτυλο: Εξαιρετικά φυτά συντροφιάς για τριαντάφυλλα με ροζ άνθη.

λεπτός Πολύ νόστιμες ποικιλίες κατάλληλες για μαγείρεμα. υποστηρίζεις, μπλε της Τοσκάνηςκαι Spice Island.


επιλέξτε μια κατσαρόλα

ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας ποικιλίες δεντρολίβανου μεγαλώνεις Μπορείτε να φυτέψετε διαφορετικές ποικιλίες δεντρολίβανου. σε μικρές γλάστρες Ενώ η καλλιέργεια του δεντρολίβανου σε όρθια θέση απαιτεί μια μεσαία έως μεγάλη γλάστρα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με γλάστρες βάθους 6-8 ιντσών και καθώς τα φυτά ωριμάζουν θα μεγαλώνουν. Αντίθετα, μεταφυτέψτε τα σε γλάστρες βάθους 12 ιντσών, αν και οι γλάστρες από οποιοδήποτε υλικό θα λειτουργήσουν καλά για το δεντρολίβανο. Αλλά οι γλάστρες από τερακότα είναι ελαφρώς καλύτερες επειδή απορροφούν εύκολα την υπερβολική υγρασία από το έδαφος.


Πώς να πολλαπλασιάσετε το δεντρολίβανο

Πώς να πολλαπλασιάσετε το δεντρολίβανο

Υπάρχουν δύο τρόποι πολλαπλασιασμού του δεντρολίβανου. Το ένα είναι από σπόρο και το άλλο από μοσχεύματα.

Πολλαπλασιασμός από σπόρους:

Η καλλιέργεια δεντρολίβανου από σπόρους θα πρέπει να είναι η τελευταία ιδέα στον πολλαπλασιασμό λόγω των επιπλοκών που θα πρέπει να ξεπεράσετε. Το δεντρολίβανο χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει σε μέγεθος που μπορεί να συγκομιστεί. Επίσης, ο χρόνος βλάστησης και το ποσοστό επιτυχίας θα είναι μικρότεροι.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα:

Η καλλιέργεια μοσχευμάτων δεντρολίβανου είναι ένας εύκολος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε αυτό το βότανο.Πρώτα, βρείτε ένα ζωηρό φυτό δεντρολίβανου και επιλέξτε τα μπουμπούκια που δεν έχουν ακόμη ανθίσει. Η κοπή πρέπει να έχει μήκος περίπου 3-4 ίντσες.

Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό εργαλείο για να αφαιρέσετε τη βάση του φύλλου. Αφήστε 1½ ίντσα από το πάνω μέρος του κορμού. Αυτό είναι! Τα κλωναράκια δεντρολίβανου είναι έτοιμα για τοποθέτηση σε γλάστρα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο για να μάθετε περισσότερα.

Συμβουλές: Εάν φυτεύετε μόνο ένα ή δύο φυτά. Είναι καλύτερα να αγοράζετε σπορόφυτα από κοντινά φυτώρια. Αντί για πολλαπλασιασμό από σπόρους ή μοσχεύματα.

Διαβάστε περισσότερα: δοχεία λουλουδιών για γλάστρες


Απαιτήσεις για την καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρες

θέση

Επιλέξτε μια τοποθεσία που έχει τουλάχιστον έξι ώρες απευθείας ηλιακό φως για να τοποθετήσετε τη γλάστρα. σε τροπικά κλίματα Επιλέξτε μια τοποθεσία που μπορεί να εμποδίσει τον απογευματινό ήλιο, αν είστε. Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε εσωτερικούς χώρουςΕπιλέξτε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό που έχει άφθονο ηλιακό φως.

Διαβάστε περισσότερα: 24 ιδέες για εσωτερικούς κήπους με βότανα

άρδευση

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ποτίζετε καλά τα φυτά. Αλλά αφήστε τα δύο κορυφαία εκατοστά του εδάφους να στεγνώσουν μεταξύ των κύκλων ποτίσματος. Το δεντρολίβανο δεν του αρέσει να κάθεται σε νερό και βρεγμένο χώμα. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε το υπερβολικό πότισμα. Αυτές οι συμβουλές ποτίσματος θα σας βοηθήσουν!

γη

Αποφύγετε τη χρήση κανονικού εδάφους κήπου για την καλλιέργεια δεντρολίβανου. Μπορείτε να αναμίξετε το δικό σας μείγμα γλάστρας ή να το χρησιμοποιήσετε εμπορικά. Το υλικό της γλάστρας πρέπει να είναι ελαφρύ, πορώδες και να στραγγίζει καλά.Επίσης, η προσθήκη 20 τοις εκατό κομπόστ ή κοπριάς κατά τη φύτευση θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί σωστά.


Φροντίδα φυτών δεντρολίβανου

Φροντίδα φυτών δεντρολίβανου

λίπασμα

Το δεντρολίβανο δεν είναι φυτό βαριάς τροφής στο έδαφος. Αναπτύσσεται εύκολα σε φτωχό έδαφος.Όμως, μόλις μάθετε πώς να καλλιεργείτε δεντρολίβανο σε γλάστρες Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι θα ταΐσετε αυτό το βότανο.

Η εφαρμογή ενός ισορροπημένου λιπάσματος αργής απελευθέρωσης νωρίς στην καλλιεργητική περίοδο θα δώσει στο φυτό σας μια καλή αρχή. Αντίθετα, μπορείτε περιστασιακά να πασπαλίζετε με χούφτες κομπόστ ή σάπιο λίπασμα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Αν δεν σας πειράζει η μυρωδιά Ο ζωμός ψαριού είναι επίσης μια υγιεινή επιλογή για γρήγορη ενίσχυση του αζώτου.

Ανάλογα με το πόσο καλά αποδίδουν τα φυτά σας, μπορείτε να ταΐζετε τα φυτά σας κάθε 3-4 εβδομάδες χρησιμοποιώντας υγρό λίπασμα μισής ισχύος, όπως 10-10-10. Μειώστε την περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια βοτάνων όπως το δεντρολίβανο, ώστε να μην χρειάζεται τακτική γονιμοποίηση. εκτός αν είναι απαραίτητο

κλίμα

Το δεντρολίβανο μπορεί να καλλιεργηθεί όλο το χρόνο ως αειθαλές βότανο σε ζεστά κλίματα όπου οι χειμώνες δεν είναι πολύ σκληροί. Είναι επίσης ανθεκτικό στον παγετό. Αλλά είναι καλύτερο να μετακινηθείτε σε εσωτερικούς χώρους όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν κάτω από τους 30 F (0 C). Τοποθετήστε το κοντά σε ένα δυτικό ή νότιο παράθυρο, ώστε να εξακολουθεί να λαμβάνει το φως του ήλιου. Μπορείτε να φυτέψετε φώτα και σκηνές.

παράσιτα και ασθένειες

Μερικά παράσιτα εντόμων, όπως οι λευκές μύγες, οι λευκές μύγες, τα αλευροφόρα και τα ακάρεα της αράχνης, μπορούν να βλάψουν το δεντρολίβανο. Τα ακάρεα αράχνης είναι κοινά σε ξηρά και ζεστά κλίματα. Ειδικά όταν καλλιεργείτε φυτά σε εσωτερικούς χώρους. Δείτε πώς να απαλλαγείτε από αυτά.

Το ωίδιο είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε, ειδικά σε υγρές περιοχές. Παρέχετε καλή κυκλοφορία αέρα για να αποτρέψετε το δεντρολίβανο από τέτοιες ασθένειες. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η σήψη των ριζών. Με καλή στράγγιση και σωστά ποτισμένο. Μπορείτε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα!

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα για φυτά εσωτερικού χώρου


δαμάσκηνα δεντρολίβανου

Όταν το φυτό είναι νεαρό και φτάσει τις 4-5 ίντσες, τσιμπήστε τις άκρες με ένα νύχι ή ψαλίδι για να ενθαρρύνετε την πλευρική ανάπτυξη και τη δημιουργία θάμνων. για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο Μετά από αυτό, όταν το φυτό μεγαλώσει 8-10 ίντσες, αφαιρέστε ξανά τους βλαστούς που αναπτύσσονται πάνω από την άκρη του φύλλου. για να μην βγαίνει το πλαϊνό μάτι Αυτοί οι πλευρικοί οφθαλμοί θα αναπτυχθούν και θα δώσουν στο φυτό μια πιο πλούσια εμφάνιση.

Ελαφρύ και τακτικό κλάδεμα μπορεί να γίνει περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, έως και 4-6 εβδομάδες πριν τον πρώτο παγετό. Τσιμπήστε τα εξωτερικά στελέχη του φυτού 2-3 ίντσες κατά τη συγκομιδή για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη. Τα κομμένα κομμάτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, σε αφεψήματα από βότανα και σε έγχυμα έλαια, ενώ μπορείτε επίσης να πολλαπλασιάσετε φρέσκο ​​δεντρολίβανο από αυτά.

Αποφύγετε το τσίμπημα ή το κλάδεμα αργά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αυτό είναι όταν το φυτό παγώνει για να προστατευτεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορείτε να συνεχίσετε να μαδάτε και να συγκομίζετε όλο το χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να καλλιεργήσετε ρίγανη σε γλάστρα

Κλαδέψτε παλιά και μεγάλα φυτά δεντρολίβανου.

δαμάσκηνα δεντρολίβανου Ένας καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά αναπτύσσονται καλά με το επιθυμητό σχήμα, μέγεθος και γεύση. Κάνετε αυτό κάθε χρόνο στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, όπως στις αρχές της άνοιξης ή στα μέσα της άνοιξης όταν βλέπετε ενεργή ανάπτυξη. Αφαιρέστε όλα τα νεκρά, κατεστραμμένα και σπασμένα στελέχη για να βελτιώσετε τη ροή του αέρα και να δώσετε στο φυτό το σχήμα που θέλετε.

Γιατί το δεντρολίβανο είναι ένα ξυλώδες βότανο. Επομένως, πρέπει να κλαδεύεται κάθε 2-3 χρόνια για να ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη. Μόνο αν είναι πολύ μεγάλο ή έχει μακριά κλαδιά. για αυτό Μην κόψετε περισσότερο από το ένα τρίτο της ανάπτυξης του φυτού στις αρχές της άνοιξης.

Εάν το δεντρολίβανό σας πάσχει από χειμωνιάτικη λοίμωξη ή μυκητίαση Κόψτε τα κατεστραμμένα στελέχη. Νεκρό και επανεκδόθηκε μετά το τέλος του χειμώνα. μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο σύνολο ζωντανών φυτών ή εντελώς πράσινα φύλλα. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε το άρθρο μας για το πώς να κόψετε βότανα.

Είναι το δεντρολίβανο δηλητηριώδες φυτό για τις γάτες; βρείτε εδώ


συγκομιδή

Μπορείτε να μαζέψετε το πιο νόστιμο δεντρολίβανο όταν η νέα ανάπτυξη είναι ανώριμη ή ξυλώδης. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε το μέρος του κορμού πάνω από το ξυλώδες μέρος. Η υπερβολική συγκομιδή μπορεί να βλάψει μόνιμα το φυτό. Μην τρώτε περισσότερο από το 25 τοις εκατό ολόκληρου του φυτού ταυτόχρονα.

Διαβάστε περισσότερα: πώς να μαζέψετε βότανα


οφέλη του δεντρολίβανου

καθώς και ρίγανη, θυμάρι, θυμάρι και λεβάντα. Είναι φυτό μέντας και ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα της Μεσογείου. Τα βελονοειδή φύλλα του δεντρολίβανου δεν χρησιμοποιούνται μόνο για διακόσμηση. αλλά και προσθέτει γεύση σε διάφορες συνταγές Βελτιώνει την πέψη και την κυκλοφορία του αίματος όταν προστίθεται σε σούπες, σαλάτες και μαγειρευτά Ταιριάζει πολύ με πιάτα με κρέας και ψάρι.

Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6, και είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων. θυμηθείτε και την αντίληψή σας και βοηθά στην κατάθλιψη και το άγχος. Μάθετε περισσότερα για αυτό εδώ!

Δείτε τα εκπληκτικά επιστημονικά οφέλη του δεντρολίβανου εδώ.

Σχολιάστε