Ρυθμός ανάπτυξης λεβάντας (και πώς να αναπτυχθεί πιο γρήγορα)

Ρυθμός ανάπτυξης λεβάντας (και πώς να αναπτυχθεί πιο γρήγορα)

Ως ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα αρώματα στον κόσμο. Η λεβάντα είναι ένα όμορφο φυτό για να αναπτυχθεί. Είναι επίσης ένα από τα πιο εύκολα φυτά στη φροντίδα!

Είναι ευέλικτο και μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά όπως και άλλα αρωματικά φυτά, Αναμφίβολα θα ερωτευτείτε τα αποτελέσματα σε χρόνο μηδέν.

Πόσο γρήγορα μεγαλώνει η λεβάντα; Πότε θα μπορείτε να δείτε, να μυρίσετε και να μαζέψετε μυρωδάτα λουλούδια;

Η αγγλική λεβάντα είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος ψηλός θάμνος 13 έως 16 ιντσών με πολυάριθμους μίσχους και μπορεί να παράγει έως και 500 όρθιους μίσχους. Τα φύλλα είναι λογχοειδή, μήκους 2 ιντσών, ασημοπράσινα. Βρείτε αμμώδες έδαφος που στραγγίζει καλά. και βεβαιωθείτε ότι το έδαφος έχει αρκετό ηλιακό φως. Χρόνο με το χρόνο θα μπορείτε να απολαμβάνετε το όμορφο άρωμα του σπιτιού σας.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να ωριμάσει η λεβάντα;

Στον σημερινό κόσμο, θέλουμε να δούμε αποτελέσματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πόσο γρήγορα μπορείτε να περιμένετε ότι η λεβάντα σας θα φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της;

Η αλήθεια είναι ότι η λεβάντα είναι φυτό αργής ανάπτυξης. Εάν καλλιεργείτε φυτά από δενδρύλλια, μοσχεύματα ή στρώσεις. Εδώ είναι ένας γρήγορος οδηγός. για το τι να περιμένουμε

Διάρκεια ζωής λεβάντας (εβδομάδες) ανάπτυξη
2-4 εβδομάδες Οι σπόροι θα φυτρώσουν και οι ρίζες θα αρχίσουν να σχηματίζονται.
8 εβδομάδες Κατσαρόλα και τοποθετήστε το στο άμεσο ηλιακό φως.
10-16 εβδομάδες Ορισμένες ποικιλίες λεβάντας ανθίζουν τον πρώτο χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
25 χρονών ώριμη λεβάντα Φυτεύστε κάθε χρόνο και κόψτε ανάλογα.

Μερικά φυτά λεβάντας είναι απίστευτα μακρόβια και μπορούν να αναπτυχθούν από 15 χρόνια ή περισσότερο. Αυτή είναι η πιο ανταποδοτική επένδυση χρόνου και προσπάθειας για την καλλιέργεια τους. (Πηγή: University of Illinois Extension)

Πόσο γρήγορα μεγαλώνει η λεβάντα από τους σπόρους;

Η λεβάντα αναπτύσσεται αργά από τους σπόρους και μπορεί να χρειαστούν έως και 3 μήνες για να βλαστήσει. για αυτόν τον λόγο Οι καλύτεροι χρόνοι για να καλλιεργήσετε λεβάντα από σπόρους είναι:

 • Οκτώβριος (προστατεύει τα φυτά σας από τους παγετούς του χειμώνα) – δίνει αρκετό χρόνο για να ριζώσουν.
 • αρχή της άνοιξης (πριν την καλλιεργητική περίοδο)

Πόσο γρήγορα μεγαλώνει η λεβάντα σε γλάστρες;

Αν και η λεβάντα θεωρείται συχνά ως αργά αναπτυσσόμενο φυτό, Αλλά οι γλάστρες μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης.

πως? Με τις γλάστρες, μπορείτε να παρακολουθείτε και να αυξάνετε την ποσότητα νερού που λαμβάνουν τα φυτά σας. Τα λιπάσματα μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με την περίπτωση. Η λεβάντα θέλει έως και 8 ώρες απευθείας ηλιακό φως, έτσι μπορείτε να μετακινήσετε το φυτό για να πάρει περισσότερο ηλιακό φως.

όταν οι σπόροι έχουν φυτρώσει και οι ρίζες έχουν φυτρώσει Μπορείτε να μετακινήσετε τη γλάστρα σε ζεστό μέρος με άμεσο ηλιακό φως. η οποία ανάπτυξη θα αναπτυχθεί ταχύτερα Τα αρωματικά λουλούδια μπορεί να χρειαστούν έως και 10-16 εβδομάδες για να ανθίσουν πλήρως.

Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους;

όπως θα χαρείτε να ακούσετε Η απάντηση είναι και τα δύο! Η λεβάντα είναι ένα ευέλικτο φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους. Είναι εύκολο να βεβαιωθείτε ότι η εσωτερική σας εγκατάσταση καλύπτει τις ανάγκες σας για λεβάντα.

Για παράδειγμα, εάν φυτευτεί σε εξωτερικό χώρο Υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Η λεβάντα προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη, όπως η άμμος, που μπορεί να περιορίσει πού μπορείτε να τοποθετήσετε τα φυτά σας στον κήπο σας. Η λεβάντα είναι ευάλωτη στις αλλαγές θερμοκρασίας και ευαίσθητη στο κρύο και τον παγετό.

Πώς μπορώ να κάνω τη λεβάντα μου να μεγαλώσει πιο γρήγορα;

καθώς και φυτά βραδείας ανάπτυξης η υπομονη ειναι ΑΡΕΤΗ Αλλά υπάρχουν μερικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε που θα βοηθήσουν τη λεβάντα σας να μεγαλώσει λίγο πιο γρήγορα και πιο δυνατή!

Φροντίστε να δώσετε στα φυτά λεβάντας σας τα ακόλουθα:

 • Λάβετε 5-8 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα.
 • Αναπτύσσεται σε καλά στραγγιζόμενο, καλά αεριζόμενο έδαφος.
 • Τα αλκαλικά εδάφη λειτουργούν καλύτερα – σκεφτείτε να προσθέσετε λίπασμα ή ασβέστη για να βελτιώσετε τις συνθήκες.
 • Διατηρήστε τα φυτά σας ενυδατωμένα. Αλλά μην βραχείτε τόσο που το χώμα είναι υγρό.
 • Εφαρμόστε ένα αραιωμένο λίπασμα κάθε 4 εβδομάδες.Η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσετε είναι τέλη χειμώνα/αρχές άνοιξης. που είναι η κορύφωση της επερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου
 • Καλλιεργήστε τα φυτά λεβάντας σας κάθε χρόνο.

Αφού κάνετε αλλαγές στο σχέδιο φροντίδας των φυτών σας Φροντίστε να παρακολουθείτε τα φυτά σας και να αναζητάτε σημάδια στρες.

Πώς να αποτρέψετε την ανάπτυξη της λεβάντας

Τώρα ξέρω τι σκέφτεσαι. Γιατί θα θέλατε να σταματήσετε ή να επιβραδύνετε την ανάπτυξη αργά αναπτυσσόμενων φυτών στη γη;

Τα φυτά που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα μπορεί να παραμορφωθούν, να αδυνατίσουν και να γεράσουν γρήγορα. Εάν θέλετε να μειώσετε το μέγεθος των φυτών λεβάντας σας και να βελτιώσετε την εμφάνισή τους Υπάρχουν μερικές επιλογές.

 • Τοποθετήστε το σε φωτεινό μέρος με άφθονο ηλιακό φως.
 • Μειώστε τη θερμοκρασία και τη συχνότητα του ποτίσματος.
 • Μετακινήστε το φυτό σε μια πιο σκιερή περιοχή.
 • Κόψτε τα φυτά σας για να μειώσετε το μέγεθός τους. αλλά ενθαρρύνει την πλήρη ανάπτυξη

Να προσέχετε πάντα την αντίδραση του δέντρου. και προσέξτε να μην προκαλείτε αδικαιολόγητο άγχος

Παράγοντες που καθορίζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης λεβάντας

όπως με όλα τα φυτά Η λεβάντα σας χρειάζεται μερικά πράγματα για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. Εάν ανησυχείτε ότι τα φυτά σας έχουν καθυστερήσει Εξετάστε τους ακόλουθους παράγοντες:

Τύπος εδάφους γλάστρας

Το καλύτερο χώμα για γλάστρα για λεβάντα είναι αυτό που στραγγίζει καλά και αερίζεται καλά. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που το δέντρο σας αποτυγχάνει είναι επειδή είναι πολύ υγρό και το έδαφος είναι πολύ υγρό. που οδηγεί σε σήψη των ριζών.

Συνιστώ να σκεφτείτε αμμώδη εδάφη με μεγάλα σωματίδια που στεγνώνουν γρήγορα. Τα αμμώδη εδάφη είναι συχνά όξινα. Και η λεβάντα σας έχει λίγο πιο αλκαλικό pH 6,5-7,5. Ο ασβέστης ή ένα ειδικό κομπόστ μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το εύρος του pH.

τόσο πολύ φαγητό

Όλοι θέλουν τα φυτά τους να ευδοκιμήσουν. Αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι μερικές φορές νοιαζόμαστε πάρα πολύ. Και η υπερβολική κατανάλωση λεβάντας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η υπερβολική σίτιση θα εμποδίσει τις ρίζες της λεβάντας να πιπιλίσουν νερό. επηρεάζουν πολλά πράγματα τόσο εμφάνιση ρυθμός ανάπτυξης και μυρωδιάς

Εδώ είναι μερικά σημάδια υπερφαγίας:

 • καθυστερημένη ανάπτυξη και «μαραμένη» εμφάνιση
 • Εμφάνιση κίτρινη/καφέ κατά την αναγέννηση
 • Μύτες/καύματα στα φύλλα
 • Τα φυτά αισθάνονται εύθραυστα και ξηρά στην αφή.
 • βρώμα
 • Ένα στρώμα κομπόστ τοποθετείται πάνω από το έδαφος.

Πώς να αναβιώσετε την υπερκατανάλωση λεβάντας

Εάν όλα τα σημάδια δείχνουν ότι έχετε δώσει πολύ λεβάντα Μπορείτε να αναπνεύσετε με ανακούφιση. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να διορθωθεί η κατάσταση.

Τι προτείνω να κάνετε:

 1. Σταματήστε τη λίπανση των φυτών σας – αμέσως
 2. Αφαιρέστε την κοπριά από το έδαφος.
 3. Αφαιρέστε τυχόν μαραμένα, καμένα ή κατεστραμμένα φύλλα από το φυτό.
 4. Στραγγίστε το χώμα με πότισμα. Ξεπλύνετε το λίπασμα από τις ρίζες.
 5. Επαναλάβετε τέσσερις ή πέντε φορές.

Είμαι κατά της φύτευσης λεβάντας σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θέλετε το φυτό λεβάντας σας να υποβληθεί σε επιπλέον άγχος.

περίοδο φυσικής ανάπτυξης

Η καλλιεργητική περίοδος της λεβάντας είναι στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι. Ανάλογα με την ποικιλία, η λεβάντα σας θα μεγαλώσει και θα ανθίσει για έως και 3 μήνες.

ακατάλληλη άρδευση

Το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεστε για να είναι κατάλληλα τα φυτά λεβάντας σας. Το ακατάλληλο πότισμα έχει δύο μορφές:

άρδευση παρακάτω Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • μαραμένη εμφάνιση
 • ξηρό, εύθραυστο και σκληρό έδαφος
 • Τα κάτω φύλλα κιτρινίζουν και κατσαρώνουν.
 • ξηρές και αδύναμες άκρες

πολύ πότισμα Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • στυλ κρεμαστού
 • τα φύλλα γίνονται καφέ
 • Οι σάπιες ρίζες προκαλούν μια άσχημη μυρωδιά.

Πώς να ποτίζετε σωστά;

Γιατί η λεβάντα αναπτύσσεται σε ζεστά και ξηρά κλίματα. Επομένως, η συχνότητα και το νερό πρέπει να περιορίζονται μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η καλύτερη πρακτική είναι να ποτίζετε όταν τα 1-2 εκατοστά του εδάφους είναι στεγνά.

Μια δακτυλική δοκιμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί πότε πρέπει να ποτίσετε. Σπρώξτε το δάχτυλό σας μέχρι τη δεύτερη άρθρωση για να νιώσετε αν το χώμα είναι στεγνό ή υγρό. Τα εγκατεστημένα φυτά μπορεί να απαιτούν λιγότερη φροντίδα.

Το χώμα μπορεί να βοηθήσει πολύ στο σωστό πότισμα. Τα φυτά λεβάντας προτιμούν καλά στραγγιζόμενο, καλά αεριζόμενο έδαφος.

Το αμμώδες έδαφος είναι μια καλή επιλογή γιατί τα μεγαλύτερα σωματίδια επιτρέπουν στο νερό να φτάσει γρήγορα στις ρίζες. Φροντίζετε πάντα να υπάρχει μια τρύπα στον πάτο της κατσαρόλας για να στραγγίζει το υπερβολικό νερό.

κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι χρήσιμο για την αφαίρεση κατεστραμμένων ή νεκρών φύλλων. και βελτιώνουν το σχήμα και την εμφάνιση των φυτών. Δεδομένου ότι η λεβάντα ανθίζει στα τέλη της άνοιξης/καλοκαίρι Έτσι μπορείτε να κλαδέψετε τα φυτά και να τα ενθαρρύνετε να συνεχίσουν να ανθίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Σε ακούω να ρωτάς – τι θα γίνει αν δεν κόψεις τη λεβάντα σου; Εξάλλου, αφιερώνεις πολύ χρόνο φυτεύοντας δέντρα. γιατί να το κόψεις

Απαιτείται κλάδεμα για τη διατήρηση της λεβάντας. αν δεν το κάνεις Η λεβάντα σας θα είναι μεγάλη, λεπτή και ξυλώδης. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερα, λιγότερο ανθισμένα και λιγότερο αρωματικά λουλούδια.

Θέματα κλαδέματος

Η καλύτερη εποχή για να κλαδέψετε τη λεβάντα είναι αρχές Μαρτίου. Αυτό δίνει στη λεβάντα σας άφθονο χρόνο για να αναζωογονηθεί και να φυτρώσει.

Μην κλαδεύετε το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Τα ανοιχτά μοσχεύματα είναι ευαίσθητα στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. που δεν θα αρέσει στη λεβάντα σας

Εστιάστε στην αφαίρεση νεκρών τμημάτων ξύλου, κατεστραμμένων φύλλων και στη βελτίωση του σχήματος του δέντρου. Προσέξτε να μην φυτέψετε πολύ σε μια περιοχή. Αυτό θα κάνει τη λεβάντα σας να φαίνεται πολύ φαλακρή.

θερμοκρασία και υγρασία

Το φυτό λεβάντας είναι εγγενές σε μεσογειακά κλίματα. Ως αποτέλεσμα, απολαμβάνουν ένα μέτρια ζεστό και ξηρό κλίμα με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 68-86°F (20-30°C).

Τα φυτά λεβάντας προτιμούν ξηρό έδαφος και συνθήκες. Είναι καλύτερο να διατηρείτε τη μέση υγρασία ανά πάσα στιγμή. Αποφύγετε να τοποθετείτε τα φυτά σας σε δωμάτια που είναι γεμάτα με άλλα φυτά. Αποφύγετε το μαρασμό των φύλλων και το νερό απευθείας στο έδαφος.

έντομο

Η λεβάντα είναι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό λόγω της μοναδικής μυρωδιάς της.Συχνά, όταν το φυτό σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (όπως το υποβρύχιο), τα παράσιτα αποτελούν πρόβλημα. Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Σιολογικά έντομα – Ονομάζεται επίσης σάλιο του κούκου, τα φουσκάλια είναι προνύμφες βατράχων και μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην κακή λεβάντα σας. Σημάδι σκαθαριού είναι το αφρό στα φύλλα. στην εξάλειψη αυτών Σκουπίστε την πληγείσα περιοχή με ένα πανί ή απαλά. ξεπλύνετε με τον εύκαμπτο σωλήνα σας

Χνουδωτές κάμπιες – Αυτές οι σκουριασμένες καφέ ή μαύρες κάμπιες είναι κοινά παράσιτα σε θάμνους, φυτά και βότανα το φθινόπωρο. Τρέφονται με φύλλα φυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να προκαλέσουν συγκεκριμένη ζημιά εάν καταναλωθούν σε μεγάλο βαθμό από φυτά λεβάντας. για να απαλλαγούμε από αυτά Σκουπίστε απαλά τα φυτά σας. (συμπεριλαμβανομένων κάτω από τα φύλλα) με αραιωμένο σαπουνόνερο

άσπρη μύγα – Οι λευκές μύγες είναι μικροσκοπικά, μικροσκοπικά έντομα που βρίσκονται συχνά κάτω από τα φύλλα και προκαλούν ζημιά ρουφώντας το χυμό από τα φυτά σας. Οι λευκές μύγες είναι σημάδι ότι το διαμέρισμά σας βιώνει ξηρασία. Η γρήγορη λύση λοιπόν είναι να ποτίζετε πιο συχνά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού για την άμεση καταπολέμησή τους.

Αφίδες – Αν και οι αφίδες δεν αποτελούν άμεση απειλή για τη λεβάντα, το κάνουν. Αλλά μπορούν να μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες. Η συμβουλή μου λοιπόν είναι, μην αφήσετε την ευκαιρία να σας περάσει. Τα εντομοκτόνα λειτουργούν καλύτερα επειδή οι αφίδες είναι πολύ ευαίσθητες σε τοξικές ουσίες. Επιλέξτε μια ήπια φόρμουλα που δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση ή το άρωμα της λεβάντας σας.

μέγεθος γλάστρας

Τα φυτά λεβάντας είναι συμπαγή από τη φύση τους. Τα μικρά δοχεία και οι γλάστρες είναι τα καλύτερα για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Η αναφύτευση της λεβάντας ετησίως είναι μια καλή πρακτική για να διατηρηθεί η επέκταση, η ανάπτυξη και η οικοδόμηση ενός ισχυρού ριζικού συστήματος. Άλλωστε, μπορούν να ζήσουν για απίστευτα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πορσελάνη ή η τερακότα είναι ιδανικό υλικό για την κατσαρόλα σας. Γιατί συνήθως είναι μεγάλα και χοντρά.

Δεδομένου ότι η λεβάντα αγαπά το ζεστό, άμεσο ηλιακό φως, αυτά τα δύο συστατικά δεν θα απορροφήσουν πολύ θερμότητα και δεν θα μαραθούν οι ρίζες του φυτού σας. Η πορσελάνη και η τερακότα επίσης δεν στεγνώνουν γρήγορα και είναι ανθεκτικά στον παγετό.

Άνθισε η λεβάντα τον πρώτο χρόνο;

Κάθε κηπουρός ανυπομονεί για την καλλιεργητική περίοδο όπου ελπίζει να ανακαλύψει φρέσκα αρωματικά λουλούδια από τα οικόπεδά του. Η λεβάντα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ορισμένες ποικιλίες λεβάντας θα ανθίσουν το πρώτο έτος της σποράς. πριν Η καλλιεργητική περίοδος είναι η άνοιξη. Ορισμένες ποικιλίες ανθίζουν περισσότερο το καλοκαίρι από 1-4 εβδομάδες.

Συνιστώ να αποθηκεύσετε τη λεβάντα νωρίς. έτσι ώστε τα φυτά σας να ανθίσουν και να μυρίζουν όμορφα αργότερα μέσα στην εποχή.

Ωστόσο, η λεβάντα ανθίζει συνήθως το δεύτερο και τα επόμενα χρόνια, όταν ανθίζει πιο πλήρη και φωτεινά. μέχρι το δέντρο σας να δείξει σημάδια ανάπτυξης τον πρώτο χρόνο. Να είστε υπομονετικοί και υπομονετικοί – μην αποθαρρύνεστε αν τα φυτά σας μεγαλώνουν αργά.

Πάρτε το χρόνο σας και φροντίστε τα φυτά λεβάντας σας. Οι προσπάθειές σας θα αξίζουν την αναμονή!

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχολιάστε