Τα καλύτερα φυτά που αναπτύσσονται στους τοίχους: 19 φυτά αναρρίχησης τοίχων

φυτά που αναπτύσσονται στους τοίχους

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι απαραίτητο για κάθε σπίτι με πολύχρωμη διακόσμηση. Προσθέτουν ζωή σε αποστειρωμένους χώρους και μπορεί να βοηθήσουν στην ποιότητα του αέρα. Τα φυτά μπορούν επίσης να θεραπεύσουν ασθένειες. Παρέχετε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά οφέλη σε όσους έρχονται σε επαφή. Σήμερα εξετάζουμε μερικά από τα καλύτερα φυτά τοίχου που θα κάνουν το σπίτι σας να ξεχωρίζει.

Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα φυτά για καλλιέργεια σε τοίχους:

 1. Κίτρινο Κορυδάλη
 2. Stone Crop
 3. Αυτοθεραπεία (Prunella vulgaris)
 4. Κόκκινη βαλεριάνα (Centranthus ruber)
 5. Maidenhair spleenwort (Asplenium trichomanes)
 6. Φύλλο κισσού λινάρι (Cymbaleria muralis)
 7. Fairy Foxglove (Erinus alpinus)
 8. Έρπουσα Τζένη (Lysimachia nummularia)
 9. λουλούδι καμπάνας (καμπανούλα)
 10. Abutilon “Kentish Belly”
 11. virginia ivy
 12. παλιά έλλειψη
 13. σημαία τρομπέτα
 14. γιασεμί
 15. υψηλό επίπεδο
 16. κληματιτής
 17. αιγόκλημα
 18. κισσός
 19. Μπαϊρακάντα

Ποια είναι τα οφέλη των φυτών που αναπτύσσονται στους τοίχους;

Ένας κατακόρυφος κήπος, ένας πράσινος τοίχος ή ένας κήπος με ζωντανό τοίχο είναι ένας τοίχος καλυμμένος με αναρριχώμενα φυτά. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε τοίχους έχουν τέτοια πλεονεκτήματα όπως:

καθαρίστε τον αέρα

Εκτός από την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα και την παραγωγή οξυγόνου. Τα φυτά που φυτεύονται στους τοίχους βοηθούν επίσης στην αποβολή τοξινών όπως το τριχλωροαιθυλένιο, το τολουόλιο, το ξυλόλιο, το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη. Ορισμένα φυτά βοηθούν να απαλλαγούμε από τους ατμούς ακετόνης στον αέρα. Σπόρια μούχλας και κόπρανα

ανεβάστε τη διάθεσή σας

Αν η μέρα σου είναι πάντα ταραχώδης Η αναρρίχηση σε δέντρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Αυξήστε τη συγκέντρωση και τη συγκέντρωση

Τα φυτά τοίχου μειώνουν το στρες.

έλεγχος θερμοκρασίας

Τα φυτά τοίχου μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σπίτι σας προστατεύοντας το σπίτι σας από τις ακτίνες του ήλιου τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. και ζεσταίνει τον αέρα τον χειμώνα.

μειώσει το άγχος

Όταν τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα Βοηθούν στη μείωση και τον έλεγχο του στρες. για ορισμένους αγρότες Η κηπουρική μπορεί να είναι ένα θεραπευτικό χόμπι.

Άλλα μικρά πλεονεκτήματα της φύτευσης τοίχου περιλαμβάνουν: Απελευθερώνει χώρο εάν ζείτε σε ένα μικρό διαμέρισμα ή σπίτι. Προσθέστε λειτουργική τέχνη και βελτιώστε την ακουστική του δωματίου σας.

Πώς να επιλέξετε τον σωστό τοίχο

Είτε έχετε τοίχο από τούβλα είτε από μπετόν. Αυτό που έχει σημασία είναι η υποστήριξη που λαμβάνει το φυτό σας. Ο τοίχος πρέπει να είναι αρκετά δυνατός για τον κισσό.

ειδικά Η βάση πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικά ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, όπως ξυλεία ή βαμμένο ξύλο. Χάλυβας με επίστρωση πούδρας ή γαλβανισμένος χάλυβας Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν θέλετε να καλλιεργήσετε πολυετή αμπέλια.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε εάν τα στηρίγματα και τα φυτά θα διαθέτουν διακοσμητικό κήπο. Ή αν ο σκοπός της υποστήριξης είναι απλώς να «υποστηρίξει» τα αναρριχητικά φυτά τοίχου.

Τέλος, πρέπει να σκεφτείτε τι είδους καλλιέργειες θέλετε να καλλιεργήσετε. Λάβετε υπόψη ότι τα τριαντάφυλλα αναρρίχησης απαιτούν διαφορετική υποστήριξη σε σύγκριση με τα μπιζέλια. Και τα κουκιά απαιτούν διαφορετική υποστήριξη από τα φυτά αγγουριού ή ντομάτας.

Τα πράσινα φυτά αναπτύσσονται στον τοίχο.

Πώς να επιλέξετε τα σωστά φυτά

Επιλέξτε φυτά που αναπτύσσονται σε τοίχους που ευδοκιμούν όταν βλέπουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως ένας τοίχος με νότιο προσανατολισμό ή ένας τοίχος με βόρειο προσανατολισμό. Ή επιλέξτε φυτά που αναπτύσσονται καλά στη μερική σκιά ή στον ήλιο.

Συμβουλή: Ο νότιος τοίχος ζεσταίνεται πολύ το καλοκαίρι.

Εξετάστε τα καλύτερα φυτά για να φυτέψετε σε τοίχο Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε φυτά με βάση τις αναρριχητικές τους συνήθειες.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αληθινών αναρριχώμενων φυτών: οι διπλοί τύποι και οι αυτοαναρριχόμενοι τύποι.

Αναρριχητές με σχοινιά όπως η γουιστέρια, το γιασεμί, το clematis Το μελισσόχορτο και το μελισσόχορτο αναπτύσσονται γύρω από πέργκολα, σύρματα ή κοντάρια.Αυτοί οι ορειβάτες χρειάζονται μια κατασκευή για να σκαρφαλώσουν στους τοίχους.

Το γιασεμί μεγαλώνει στον τοίχο.
Λουλούδια γιασεμιού κατά μήκος του φράχτη. Φωτογραφία: Alan Henderson.

Εν τω μεταξύ Οι αυτοκόλλητοι ορειβάτες σκαρφαλώνουν στους τοίχους φυσικά χρησιμοποιώντας είτε κολλημένα μπαλώματα είτε εναέριες ρίζες.Το Campsis, η Hydrangea petiolaris και ο κισσός (Hedera) έρχονται με εναέριες ρίζες. ενώ ποικιλίες όπως το αναρριχητικό φυτό Virginia έχουν φλοιό προσκολλημένο στον κορμό. Αυτοκόλλητοι ορειβάτες σκαρφαλώνουν σε ξυλουργεία ή τοίχους χωρίς υποστήριξη, όπως δίχτυα ή σύρματα.

Υπάρχει ένα άλλο είδος αναρριχώμενου φυτού. Όχι όμως φυσικός κισσός. Κάλεσαν «Θάμνοι τοίχου» Μερικοί θάμνοι μπορούν να εκπαιδευτούν να σκαρφαλώνουν σε τοίχους, ωστόσο, θα πρέπει να τους εκπαιδεύσετε σε ανηφόρα με συνδεδεμένο στήριγμα.

Εκτός από τις αναρριχητικές συνήθειες Το μέγεθος και η αντοχή είναι επίσης σημαντικά όταν επιλέγετε τη σωστή πέργκολα τοίχου.

Ψάξτε για αναρριχητικά φυτά στον τοίχο που έχουν την ίδια εξάπλωση και ύψος με αυτά. Να θυμάστε πάντα ότι οι μεγάλες ποικιλίες κισσού δεν είναι κατάλληλες για μικρούς χώρους.

Πώς να υποστηρίξετε τα αναρριχητικά φυτά

Το μπαμπού, το μπαστούνι, το σύρμα και το ξύλο αποτελούν τέλεια φυτά αναρρίχησης τοίχου. Επιπλέον, οι σπείρες, οι πέργκολες και ακόμη και οι κυκλικές καμάρες παρέχουν εξαιρετική υποστήριξη.

ή αν είσαι πραγματικά ικανός Μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας στηρίγματα χρησιμοποιώντας σύρμα από ανοξείδωτο χάλυβα.

ανεξάρτητα από το τι χρησιμοποιείτε Βεβαιωθείτε ότι το θεμέλιο έχει εισαχθεί στο δοχείο κατά τη φύτευση. Αν το κάνετε αργότερα Οι εγκατεστημένες ρίζες μπορεί να καταστραφούν.

Γεγονός: Τα βλαστάρια των φυτών που αναρριχούνται στον τοίχο μπορούν να εκπαιδευτούν χρησιμοποιώντας ένα ζαχαροκάλαμο.

Επίσης, γνωρίζατε ότι μπορείτε να σμιλέψετε το δέντρο σε σχήματα όπως πυραμίδα, σφαίρα ή καρδιά, αλλά εξαρτάται από τη δομή στήριξης που θα χρησιμοποιήσετε.

Αυτό είναι ένα είδος στήριξης που είναι κατάλληλο για φύτευση στον τοίχο.

Για τη στήριξη της καμάρας, η διπλανία, ο αναρριχητικός κρίνος (Gloriosa rothschildiana), το γιασεμί (Jasminum polyantum), το κερί (Hoya), το λουλούδι από κερί (Stephanotis floribunda) και το λουλούδι του πάθους (Passiflora) είναι εξαιρετικά φυτά.

Για κισσό ή καφασωτό, το ρουζ αμπέλι (Micania ternata), ο κισσός (Cisses rhombifolia), το αμπέλι καστανιάς (Tetrastigma voinarium), ο κισσός των Καναρίων Νήσων (Hedera canariensis) και ο αγγλικός κισσός (Hedera helix) είναι οι καλύτερες επιλογές.υπέροχο φυτό

Τέλος, για πυλώνες ή βρύα, οι αιχμές βελών (zinconium), η sheffera και το philodendron είναι εξαιρετικά φυτά. Τα κλαδιά αυτών των δέντρων μπορούν να περάσουν με κλωστή.

Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα φυτά για να αναπτυχθούν σε τοίχους.

Κίτρινο Corydalis (Pseudofumaria lutea)

Αυτό το φυτό είναι ένας όμορφος τοίχος αναρρίχησης. Ειδικά όταν ανθίζει από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο, το κίτρινο Corydalis είναι εγγενές στη Νότια Ευρώπη.

φυτά που αναπτύσσονται στους τοίχους
Φωτογραφία © Evelyn Simak (cc-by-sa/2.0)

Επιπλέον, αυτό το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει ένα μονοπάτι ή περίγραμμα. Και είναι τέλειο για το μπροστινό μέρος των συνόρων, σε δάση, εξοχικές κατοικίες και βραχόκηπους. Αυτό το φυτό κάνει μια ωραία και φυσική προσθήκη. Το κίτρινο Corydalis αναπτύσσεται καλά σε τοίχους βράχων σε δροσερά κλίματα. Κάνει ένα υπέροχο φυτό τοίχου για τον κήπο σας.

Stonecrop (Sedum Acres)

Το Sedum acres δεν είναι το μόνο φυτό που είναι γνωστό ως stonecrop, υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι sedum.

αλλά απότομη
Πηγή εικόνας: Andreas Rockstein

Το Stonecrop είναι ένα εξαιρετικό φυτό για τοίχους καθώς είναι ένα ανθεκτικό, ανθεκτικό στην ξηρασία παχύφυτο. Συνήθως έχει λευκά ή κίτρινα άνθη. Αν και η περίοδος ανθοφορίας από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο είναι πολύ σύντομη. Τα φύλλα του όμως είναι κρεμ και γκρίζα προς πράσινα έως κόκκινα.

Από τους καλυμμένους με βρύα τοίχους, είδαμε τα πέτρινα φυτά να ανθίζουν ιδιαίτερα όμορφα. Αυτό είναι ένα εφέ που μπορεί να αντανακλάται σε μερικούς από τους σκιασμένους ή υγρούς τοίχους του σπιτιού σας.

Αυτοθεραπεία (Prunella vulgaris)

Αν ψάχνετε για αργά ανθισμένα φυτά Αυτό το φυτό είναι μια καλή επιλογή για φύτευση τοίχου. Είναι αναρριχώμενο φυτό με φυσική χαμηλή ανάπτυξη. φύλλα απλώνονται επίπεδα στον τοίχο Αυτό το καθιστά ανθεκτικό στις ζημιές από τον αέρα.

Τζίντζερ Brunella

Το λουλούδι αυτοθεραπεύεται από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο. Τα λουλούδια δεν ξεχωρίζουν πραγματικά, ειδικά στους τοίχους από φυσικό γκρι πέτρα. Αλλά τα μπλε/μοβ λουλούδια φαίνονται όμορφα στους λευκούς τοίχους.

Κόκκινη βαλεριάνα (Centranthus ruber)

Η κόκκινη βαλεριάνα διατίθεται σε ροζ, λευκό και κόκκινο χρώμα. Αυτό το φυτό αναπτύσσεται φυσικά στη Γερμανία και τη Γαλλία. και ανθίζει από Μάιο έως Σεπτέμβριο.Η κόκκινη βαλεριάνα είναι εγγενής στην Αγγλία. Ωστόσο, παραμένει δημοφιλές ως φυτό εσωτερικού χώρου με εύκολη φροντίδα σε ξηρά κλίματα.

κόκκινη βαλεριάνα

Βρήκαμε ότι ήταν πολύ βαρύ για να δουλέψει καλά στον τοίχο. Αλλά αν φυτευτεί κάτω από το γόνατο, θα φαίνεται πολύ όμορφο.Η κόκκινη βαλεριάνα ταιριάζει καλύτερα σε ξηρούς βραχώδεις τοίχους. αντί για τσιμεντένιο τοίχο με μικρό κενό

Maidenhair spleenwort (Asplenium trichomanes)

Το Maidenhair Spleenwort είναι φτέρη, επομένως πολλαπλασιάζεται με σπόρια αντί για σπόρους. Θα πρέπει να το καλλιεργήσετε αγοράζοντας ένα ώριμο φυτό και αφήνοντας το χώμα της γλάστρας γύρω από το φυτό ανενόχλητο, ώστε να μπορεί να σποριωθεί. Αυτοί οι σπόροι μεγαλώνουν σε μικρά φυτά που μπορείτε να φυτέψετε στον χώρο φύτευσης του τοίχου σας. Αναπτύσσεται καλά σε ασβεστολιθικούς τοίχους και είναι ένα από τα αγαπημένα μας φυτά τοίχου.

Maidenhair φύλλα σπλήνας
Φωτογραφία © Lyrich Rick (cc-by-sa/2.0)

Ivy Leaf Todflax (Cymbaleria muralis)

Ιθαγενής στη νότια Ευρώπη Αυτό το φυτό πολιτογραφήθηκε στην Αγγλία και εισέβαλε εύκολα στον τοίχο. Ο κισσός με φύλλα λιναριού Tod είναι ένα χαριτωμένο αναρριχώμενο πολυετές φυτό.

Αυτό το φυτό έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο.Είναι σκληρό αλλά δεν γίνεται δύσκολο. Τα φύλλα μοιάζουν με κισσό, αλλά αυτό το φυτό δεν σχετίζεται με αυτόν. Ο Ivy είναι μέλος της οικογένειας figwort, η οποία περιλαμβάνει επίσης snapdragons.

Ο κισσός είναι ένα φυτό που φύεται στους τοίχους.

Fairy Foxglove (Erinus alpinus)

Αυτό το φυτό είναι επίσης γνωστό ως θερινό starwort, νεράιδα αλεπού, ιθαγενές στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης. γιατί του αρέσει το φτωχό έδαφος Δεν έχει πολλούς ανταγωνιστές. Επομένως, δεν είναι πρόβλημα. Το Fairy Foxglove έρχεται σε κόκκινο, λευκό και ροζ, τα οποία λατρεύουν να μεγαλώνουν στους τοίχους.

αλεπού νεράιδα γάντια
Φωτογραφία © Sylvia Duckworth (cc-by-sa/2.0).

Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Αν και δεν υπάρχει πολύ μεγάλη περίοδος ανθοφορίας. Αλλά υπάρχουν πολλά λουλούδια που είναι ευχάριστα στο μάτι.

Έρπουσα Τζένη (Lysimachia nummularia)

Το επόμενο φυτό για φύτευση τοίχου είναι το Creeping Jenny, το οποίο έχει κοντά στελέχη και οπίσθια στελέχη. Αυτό το φυτό έχει κίτρινα φύλλα που ονομάζονται ‘Aria’ τα οποία δεν είναι τόσο ζωηρά. Οι περισσότεροι καλλιεργητές προτιμούν την κοινή ποικιλία επειδή το πράσινο φύλλωμα και τα κίτρινα λουλούδια φαίνονται φρέσκα και όμορφα μαζί στον τοίχο.

τρομακτική Τζένη
Πίστωση εικόνας: Deb Nystrom

λουλούδι καμπάνα (καμπανούλα)

Τα άνθη αραβοσίτου είναι κατάλληλα για φύτευση σε τοίχους και βράχους. Δημιουργήστε ένα runner που απλώνεται στον τοίχο και παρουσιάζει μια όμορφη εμφάνιση.Το Maniflower ανθίζει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Το μόνο μειονέκτημα αυτού του φυτού είναι ότι θα φαίνεται πλούσιο όταν αρχίσουν να πεθαίνουν τα πρώτα λουλούδια ή όταν υπάρχει δυνατή βροχή ή ισχυροί άνεμοι.

Το Maniflower είναι ένα φυτό που φυτρώνει στους τοίχους.

Μικρότερα είδη καμπανούλας, όπως η Campanula boscarskiana και η Campanula cochlear (γνωστή και ως νεράιδα δακτυλήθρα), και τα δύο αυτά Campanulae παράγουν δρομείς που τους βοηθούν να εξαπλωθούν κατά μήκος των τοίχων.

Abutilon “Kentish Belly”

Αυτό το αναρριχητικό φυτό έχει λουλούδια σε σχήμα φαναριού. Συχνά κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξωτερικούς χώρους σε θερμοκήπιο. Μπορούν να συνεχίσουν να ανθίζουν όλο το χειμώνα ή σε ζεστές, καλυμμένες περιοχές που τα προστατεύουν από τον παγετό και τους κρύους ανέμους.Οι κοιλιές Kentish είναι ισχυρότερες από άλλα βουτυλιά.

Το Kentish Belle είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται σε τοίχους.

virginia ivy

Το αναρριχητικό φυτό της Βιρτζίνια έχει χαριτωμένα φυλλοβόλα φύλλα. Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που μπορεί να φυτευτεί την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Χρησιμοποιείται συνήθως ως αναρριχητικό φυτό ή αναρριχητικό αμπέλι σε πέτρινο τοίχο. με το άκρο της λαβής να υποστηρίζεται Τα πέντε φύλλα του αναρριχητικού φυτού της Βιρτζίνια αλλάζουν από πράσινα το καλοκαίρι σε κοκκινωπό-πορτοκαλί σε μοβ-κόκκινο φθινοπωρινό φύλλωμα – ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά που αναπτύσσονται στον τοίχο.

virginia ivy
Φωτογραφία © Michael Ely (cc-by-sa/2.0)

Γεγονός: Η Βιρτζίνια κισσός είναι στενός συγγενής του κισσού της Βοστώνης.

Geria elliptica

Το Garrya Elliptica, επίσης γνωστό ως Wavyleaf Silktassel, Silk Tassel Bush ή Coast Silk-Tassel, είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Garryaceae.

Θάμνοι από μεταξωτές φούντες σκαρφαλώνουν στον τοίχο.
Πηγή εικόνας: Κάρεν Μπλέικμαν

Η Caria elliptica είναι εγγενής στο παράκτιο νότιο Όρεγκον και την Καλιφόρνια. Αυτό το φυτό είναι ένας όρθιος, θαμνώδης θάμνος, με ύψος 16 πόδια, με πολυκλαδική δομή που του δίνει σχεδόν σφαιρικό σχήμα.Το Garrya Elliptica είναι το τέλειο διακοσμητικό λόγω της χαριτωμένης αναρριχητικής συνήθειας και της χρήσης του. Χρησιμοποιείται ευρέως για λόγους τοπίου.

σημαία τρομπέτα

Τα γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα του φυτού μπορούν να φτάσουν σε μήκος 15 ίντσες και αποτελούνται από 11 επιμήκη φυλλαράκια μήκους περίπου τεσσάρων ιντσών. Τα φύλλα κιτρινίζουν το φθινόπωρο και πέφτουν από τα αμπέλια το χειμώνα.

σημαία τρομπέτα

Για τους καλλιεργητές που θέλουν να καταβάλουν τις προσπάθειές τους για να ελέγξουν την εξάπλωση. Αυτό το φυτό θα σκαρφαλώσει γρήγορα πάνω από πέργκολα, κληματαριές, πέτρινους τοίχους, φράχτες και άλλες κατασκευές, δημιουργώντας έναν χαριτωμένο χώρο πρασίνου.

γιασεμί

Το Jasmine είναι ένα όμορφο αναρριχητικό φυτό που ευδοκιμεί σε ζεστά και κρύα κλίματα. Έρχεται σε αμπέλου και θάμνους και έχει απαλά, αρωματικά άνθη με γυαλιστερά πράσινα φύλλα. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το Jasmine να σκαρφαλώνει σε πέργκολα, φράχτες ή άλλες κατασκευές. παρόμοια για ένα ωραίο κάθετο στοιχείο ή οθόνη απορρήτου στον κήπο σας. Φυσικά, δεν απαιτείται εκπαίδευση καθώς το φυτό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.Ωστόσο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακατάστατο και να κάνει το φυτό να φαίνεται αδιάφορο.

Το γιασεμί είναι ένα εξαιρετικό φυτό για αυτές τις φυτεύσεις τοίχων.

υψηλό επίπεδο

Τα αναρριχητικά τριαντάφυλλα είναι βέβαιο ότι θα προσθέσουν άρωμα και χρώμα σε κληματαριές, πέργκολα και τοίχους.

Γεγονός: Τα τριαντάφυλλα δεν σκαρφαλώνουν πραγματικά. Αντίθετα, άπλωσαν ένα μακρύ, ίσιο ραβδί που απλώνεται κατά μήκος του τοίχου.

Τα αναρριχητικά τριαντάφυλλα είναι τα κορυφαία φυτά για φύτευση τοίχου.

Τα τριαντάφυλλα αναρρίχησης μπορούν να τοποθετηθούν σε έναν τοίχο, όπως έναν τοίχο αντιστήριξης, με μακριά, λεπτά στελέχη που γέρνουν πάνω από την άκρη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να στερεώσετε το τριαντάφυλλο στο στήριγμα και να κλαδέψετε και να εκπαιδεύσετε σωστά.

κληματιτής

Ανεξάρτητα από το μέγεθος, αυτό το φυτό τοίχου αναρρίχησης είναι απαραίτητο για κάθε κήπο. Το Clematis ταιριάζει καλά με υπάρχοντες θάμνους και αναρριχητικά φυτά. και παράγει όμορφα λουλούδια κάθε χρόνο Κατάλληλο για την κάλυψη μη ελκυστικών τοίχων ή περιφράξεων. Αυτό το φυτό βοηθά στο να θολώσει τις άκρες του κήπου σας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε έναν μικρό χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.

Το Clematis είναι ένα φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί σε τοίχους.

Συνδυάστε το με τα άλλα αναρριχητικά φυτά σας για εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να συνδυάσετε έντονο μωβ clematis με απαλά ροζ τριαντάφυλλα για αντίθεση. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στην αναρρίχηση σε πέργκολα με έναν αειθαλή θάμνο για μια πλούσια εμφάνιση.

αιγόκλημα

Το μελισσόχορτο είναι ένα διπλό αναρριχητικό φυτό με όμορφα και αρωματικά σωληνοειδή άνθη. Ιδανικό για πέργκολα, φράχτες και τοίχους.Κόκκινο βατόμουρο, πορτοκαλί, ροζ, κίτρινο λεμονιού, κρέμα και λευκό.Το μελισσόχορτο ανθίζει το καλοκαίρι.

Ένα καλό φυτό για να αναπτυχθεί σε τοίχο είναι το μελισσόχορτο.

Το μελισσόχορτο είναι το τέλειο φυτό για έναν κήπο εξοχικής κατοικίας ή έναν απλό κήπο. Και μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα σε τριαντάφυλλα για μια ρομαντική γοητεία.

Αλήθεια: Το αναρριχητικό αγιόκλημα μπορεί να είναι αειθαλές, ημιαειθαλές ή φυλλοβόλο. ανάλογα με την ποικιλία

κισσός

Ο κισσός σκαρφαλώνει φυσικά στους τοίχους ρίχνοντας λεπτά κλαδιά σε ρωγμές. Κρατήστε σφιχτά καθώς το εξωτερικό κλήμα απλώνεται και στηρίζει το φύλλωμα. Χρησιμοποιείται συνήθως σε τοίχους από τούβλα. Ο πιο δημοφιλής κισσός που χρησιμοποιείται για την κάλυψη κτιρίων από τούβλα είναι ο Hedera helix ή αγγλικός κισσός.Αυτός ο κισσός χρησιμοποιείται και ως εδαφοκάλυψη. Η έντονη ανάπτυξή του είναι γνωστό ότι καλύπτει μεγάλες, κενές περιοχές.

Ο κισσός είναι ένα φυτό που φυτρώνει στους τοίχους.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν δεν έχετε τον σωστό τύπο τοίχου Τα κλαδιά κισσού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο σπίτι σας!

Δεν είναι δυνατό να αναδημιουργηθεί η κλασική εμφάνιση μιας πέργκολας πάνω από ένα κτίριο, ωστόσο, είναι σημαντικό να ερευνήσετε τα πιθανά προβλήματα και πώς να τα διορθώσετε.

Μπαϊρακάντα

Η Πυράκανθα (επίσης γνωστή ως πυράκανθα) είναι γνωστή για τα φραγκοσυκιά της και τα πύρινα μούρα της. Εξ ου και ονομάστηκε «Firethorn».

Φωτογραφία © Jonathan Billinger (cc-by-sa/2.0)

Αυτό το φυτό είναι ένας όμορφος, εύκολος στην ανάπτυξη και φιλικός προς την άγρια ​​ζωή θάμνος. Κατάλληλο για τους περισσότερους τοίχους, η πυράκανθα συνήθως εκπαιδεύεται να ακουμπάει σε έναν τοίχο για να παρέχει χρώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Φέρει πράσινα φύλλα, λευκά άνθη και πολύχρωμα μούρα που είναι κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα.

Τα καλύτερα φυτά για να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς τοίχους

Όταν επιλέγετε φυτά τοίχου εσωτερικού χώρου Επιλέξτε φυτά χαμηλής συντήρησης για να διασφαλίσετε ότι ευδοκιμούν. Τις περισσότερες φορές, οι τοίχοι δεν μπορούν να έχουν τις καλύτερες συνθήκες φωτισμού για φυτά εσωτερικού χώρου. Γι’ αυτό τα καλύτερα φυτά για να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς τοίχους είναι το Anthurium, το Dracaena, το Philodendron και το Pothos.

Αυτά τα φυτά αναπτύσσονται εύκολα και αναπτύσσονται καλά χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.

Οι φτέρες είναι υπέροχα φυτά εσωτερικού χώρου. Φαίνονται υπέροχα στον τοίχο των φυτών. Ωστόσο, τείνουν να χάνουν φύλλα και μπορεί να προκαλέσουν χάος.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να αναμίξετε διαφορετικά φυτά, ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι όλα τα φυτά που θέλετε να μεγαλώσετε χρειάζονται την ίδια φροντίδα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε φυτά χαμηλής συντήρησης κοντά στους τοίχους των φυτών σας, όπως φυτά ομπρέλας, φυτά πουλί του παραδείσου και φυτά φιδιού.

Τα καλύτερα φυτά για να αναπτυχθούν σε τοίχους από σκυρόδεμα

Οι απλοί τοίχοι από σκυρόδεμα δεν καταστρέφονται από τα αναρριχώμενα φυτά. Ωστόσο, ορισμένα φυτά όπως ο παρθενόκισσος και ο κισσός, ο κισσός σταφυλιών ή ο κισσός της Βοστώνης μπορούν να αφήσουν λεκέδες ή υπολείμματα στους τοίχους μέσω των ριζών τους. Αλλά μην ανησυχείτε, αυτά τα δέντρα δεν θα βλάψουν τα κτίρια.

Τα καλύτερα φυτά για καλλιέργεια σε τοίχους από σκυρόδεμα είναι ο Euonymus, η Cobaea (Φυτό φλιτζάνι και πιατάκι), το Clematis, το Ficus Fortuneipport (Bignonia), η Pumila (Spindle Creeper), η Lonicera (Αλιόκλημα), το Jasminum, το Solanum Mandevilla (Creeping Fig), το Rosa sp. (αναρριχητικά τριαντάφυλλα), Pyrostegia, Passiflora sp. (φρούτο του πάθους), Parthenocisus quinquefolia (Virginia ivy), Jasminoides sp., Wisteriaheterophylla Sollya (αμπέλι πατάτας), Vitis και Campsis.

Τα φυτά δαπέδου είναι ιδανικά για τοίχους.

δέντρο με λουλούδια Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε λίγο ενθουσιασμό και χρώμα στους τοίχους σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτά σε στρώσεις. για να δημιουργήσετε έναν έγχρωμο τοίχο Ή συνδυάστε το με μη ανθοφόρα φυτά για να δημιουργήσετε ένα εκπληκτικό έργο τέχνης.

Εδώ είναι τα τέλεια φυτά δαπέδου για τοίχους:

 1. Wave Petunia
 2. έρπουσα φλοξ
 3. κληματιτής
 4. Λοβηλία
 5. Βίνκα
 6. τριαντάφυλλο καταρράκτη
 7. ερπυστικό θυμάρι

Wave Petunia

Οι πετούνιες κυμάτων έχουν λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας που έρχονται σε πολλά φωτεινά και χαρούμενα χρώματα.

Τα κύματα της πετούνιας χρωματίζουν τη θάλασσα από τις αρχές του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο. Αυτό το δέντρο θα σαρώσει τους τοίχους του κήπου σας και θα καλύψει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό το φυτό χρειάζεται μόνο νερό και κλάδεμα για να αναπτυχθεί καλά.

Μην ξεχνάτε ότι οι πετούνιες είναι ποώδη φυτά. Επομένως, θα πρέπει να αναφυτεύετε κάθε χρόνο. Οι κυματοειδείς πετούνιες, ειδικότερα, μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ σπάνιες. Αξίζει όμως να το ψάξετε όταν δείτε τα αποτελέσματα.

έρπουσα φλοξ

Το ερπυστικό phlox μπορεί να καλύψει έως και δύο πόδια σε διάμετρο σε πυκνά χαλιά από μικρά πράσινα και μοβ, ροζ, μπλε, κόκκινα ή λουλουδάτα στάμπες. Εκτός από τη χρήση του στον τοίχο. Αυτό το φυτό είναι επίσης μια αγαπημένη εδαφοκάλυψη λόγω της πυκνής ανάπτυξής του. Οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες αγαπούν αυτό το φυτό. Αλλά τα ελάφια δεν έλκονται. Γι’ αυτό το έρπον φλοξ είναι μια καλή επιλογή αν ζείτε σε περιοχή με προβλήματα ελαφιών.

κληματιτής

Τα αμπέλια Clematis παράγουν μεγάλα, πολύχρωμα άνθη όλο το καλοκαίρι και μπορούν να αναπτυχθούν εντατικά χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Αυτό το φυτό είναι πολυετές. Έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για τον κήπο του τοίχου σας. Φυτέψτε το clematis σας σε ένα ηλιόλουστο σημείο. Δώστε του ένα ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. και δείτε το να καλύπτει όμορφα τους τοίχους σας.

Lobelia – πολυεπίπεδη ποικιλία.

Το Lobelia είναι ένα γλυκό λουλούδι που βγαίνει τόσο σε μπλε όσο και σε λευκό. Προτιμά τον ήλιο αλλά αντέχει και τη μερική σκιά. Το Lobelia είναι ετήσιο στις ζώνες 9 και 10 και αλλού, θα απλωθεί στους τοίχους του κήπου σας και θα προσθέσει όμορφα χρώματα στο τοπίο σου.

Βίνκα

Είναι λεβάντα με αμπέλι σε σχήμα αστεριού.Να γνωρίζετε ότι η βίνκα μπορεί να είναι επεμβατική. Κόψτε λοιπόν ανάλογα. Διαφορετικά, θα μπορούσε να καταλάβει ολόκληρο τον κήπο σας αν τον αφήσετε να μεγαλώσει πολύ. Το Vinca είναι ένα πολύ ζωηρό φυτό, οπότε αν ψάχνετε για ένα αναρριχητικό φυτό με χαμηλή συντήρηση, μην ψάχνετε άλλο. Αυτό το φυτό θα είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

τριαντάφυλλο καταρράκτη

Τα τριαντάφυλλα καταρράκτη είναι ένα από τα αγαπημένα μας. Είναι τεχνικά αναρριχώμενα τριαντάφυλλα και ανθίζουν αφειδώς όλο το καλοκαίρι. Το καλύτερο καταρράκτη τριαντάφυλλο για εμάς είναι το Red Cascade.

Θυμηθείτε ότι τα τριαντάφυλλα χρειάζονται άφθονο νερό και άφθονο ηλιακό φως. Χρειάζονται περιστασιακά μάδημα για να ενθαρρύνουν νέες ανθοφορίες. Ανθίζουν σε παλιά ή νέα ανάπτυξη ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξετε.

ερπυστικό θυμάρι

Το ερπετό θυμάρι είναι ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσεται κατά μήκος των τοίχων που καλύπτονται με μικρά άνθη λεβάντας. ροζ ή λευκό Άνθισε και προσγειώθηκε στον πέτρινο τοίχο. τυλίγοντάς το με ένα γλυκό άρωμα

Το ερπετό θυμάρι προτιμά καλά στραγγιζόμενο έδαφος κήπου και ξηρές συνθήκες. Το υπερβολικό πότισμα του ερπετού θυμαριού μπορεί να το κάνει να σαπίσει. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι αυτό το φυτό λατρεύει τον ήλιο.

Τα καλύτερα φυτά για να αναπτυχθούν σε τοίχους από τούβλα

Τα καλύτερα φυτά για να φυτέψετε σε τοίχους από τούβλα μπορεί να είναι λίγο υποκειμενικά, αλλά γενικά, εδώ είναι μερικά από τα πιο προτεινόμενα φυτά για τοίχους από τούβλα:

 1. σημαία με μπαλόνι
 2. ασημί δέρας
 3. γλυκίνη
 4. virginia ivy
 5. αγγλικός κισσός
 6. κληματιτής
 7. αιγόκλημα
 8. σημαία κολιμπρί
 9. Boston Ivy

σημαία με μπαλόνι

Αυτό το φυτό λατρεύει τον ήλιο. Τα λευκά άνθη ακολουθούνται από παχουλά πράσινα φρούτα σε σχήμα καρδιάς.

ασημί δέρας

Το ασημένιο φλις ονομάζεται επίσης ασημένια δαντέλα. Έχει μικρά λευκά άνθη που γίνονται ροζ καθώς ωριμάζουν.

γλυκίνη

Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ζευγάρι κισσών. στο περασμα του χρονου Ο κορμός θα γίνει ξύλο. Παράγει συστάδες από λευκά ή λεβάντα άνθη και λεπτό φύλλωμα.

virginia ivy

Το αναρριχητικό φυτό της Βιρτζίνια είναι ένα εγγενές φυτό που σκαρφαλώνει μόνο του. Έχει φθινοπωρινό χρώμα και καρπό σε μέγεθος μπιζελιού, μπλε-μαύρο.

αγγλικός κισσός

Είναι επίσης αυτοαναρριχόμενο φυτό. Είναι αειθαλές και του αρέσουν τα σκιερά και υγρά μέρη. Είναι πολύ γνωστό για τα μπλε-μαύρα φρούτα του.

κληματιτής

Αν θέλετε να φυτέψετε αυτό το φυτό στον τοίχο Θα χρειαστεί να το υποστηρίξετε γιατί δεν θα ανέβει μόνο του. με αποτέλεσμα μια μάζα από όμορφα πολύχρωμα λουλούδια

αιγόκλημα

Το μελισσόχορτο είναι ένα μυρωδάτο αναρριχητικό φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα. Ο καρπός του προσελκύει εύκολα τα πουλιά και τους επικονιαστές.

σημαία κολιμπρί

Χρειάζεται λίγη υποστήριξη στην αρχή. Αλλά τελικά κατάφερε να σκαρφαλώσει μόνος του. Έχει όμορφα μεγάλα άνθη που προσελκύουν επικονιαστές και κολίβρια.

Boston Ivy

Τα φυτά γίνονται φλογερό κόκκινο το χειμώνα. Οι κολλώδεις λοβοί είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν.

Τα καλύτερα φυτά για να αναπτυχθούν σε τοίχους

Τελευταία ενημέρωση στις 14-05-2023 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API.

Σχολιάστε