10 λάθη που κάνουν οι κηπουροί όταν φυτεύουν πολυετή φυτά την άνοιξη

10 λάθη που κάνουν οι κηπουροί όταν φυτεύουν πολυετή φυτά την άνοιξη

Είμαι πάντα έτοιμος να φωνάξω από τις στέγες για όλους τους τρόπους κηπουρικής που βοηθούν την ψυχική μου υγεία. Εκτός από το ότι μου έμαθε υπομονή και επιμονή, Είναι επίσης μια συνεχής υπενθύμιση ότι στην κηπουρική όπως στη ζωή Υπάρχει μια εποχή για να δουλέψετε σκληρά και υπάρχει μια εποχή για να χαλαρώσετε.

Ίσως η πιο αποτελεσματική αλλαγή νοοτροπίας που έχω μάθει ξανά και ξανά είναι Δεν πειράζει να κάνεις λάθη. Ειδικά αν είστε αρκετά έξυπνοι για να μάθετε από αυτούς.

Καθώς δούλευα στον κήπο το περασμένο Σαββατοκύριακο Σκέφτομαι τα πολλά λάθη της πολυετούς φύτευσης που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Και το μάθημα που πήρα για το πώς να το διορθώσω. Μετράω τους τρόπους με τους οποίους κάνω λάθη Και ίσως μπορείτε να μάθετε και από τα λάθη μου.

Μόνιμη Μεταγραφή: Τάξη 2023

Λάθος #1: Μη προγραμματισμός πριν από τη φύτευση

Αν δεν κάνω λάθος, δεν είμαι παιδί που ζητάω συνέχεια πράγματα όταν βγαίνω για ψώνια. Αλλά αν με αφήσετε στο κέντρο κηπουρικής όταν αρχίσω να ασχολούμαι με την κηπουρική ως ενήλικας, Θα επιστρέψω με ένα καρότσι γεμάτο πολύχρωμα φυτά. Τίποτα λάθος εκτός από το ότι δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι αγοράζω.

Καθώς δεν υπήρχε καμία εμπειρία ή γνώση για να με καθοδηγήσει και κανένα σαφές σχέδιο για το πού θα φυτέψω αυτά τα πολυετή φυτά όταν έφτασα σπίτι. Είμαι γεμάτος με όλες τις επιλογές φυτών.

Επειδή δεν είχα σχέδιο πριν αγοράσω πολυετή φυτά. Είμαι τόσο απογοητευμένος Τείνω να αγοράζω λάθος είδη φυτών για το έδαφος και το κλίμα που βρίσκομαι στον κήπο μου. (Δυστυχώς, οι έμποροι λιανικής μπορούν να πουλήσουν ό,τι θέλουν. Ανεξάρτητα από αυτό, ορισμένα φυτά δεν είναι συμβατά με την περιοχή στην οποία πωλούνται.)

Ας πούμε ότι μας αρέσει το στάδιο του σχεδιασμού τώρα.

Τα πολυετή φυτά δεν έχουν την ευκαιρία να τσακωθούν κάθε φορά που τα φυτεύω. Και αυτό ενισχύει την πεποίθησή μου ότι η κηπουρική είναι πολύ περίπλοκη, δεν έχει σημασία. Απλά πρέπει να κατανοήσετε τα βασικά.

λύση: Κάνε πρώτα την έρευνά σου. Πριν πάω για ψώνια για πάντα την άνοιξη Έκανα στον εαυτό μου μερικές ερωτήσεις. Ποια φυτά θα ταιριάζουν καλά με τα υπάρχοντα φυτά; Τι πολυετή φυτά να φυτέψω στο χώμα μου; Τι θα έκανε τον κήπο μου πιο χαρούμενο από την άποψη ότι θα διατηρηθεί περισσότερο ή θα εξαπλωθεί πιο εύκολα;

Έπειτα έφτιαξα μια σύντομη λίστα και προσπάθησα να αντισταθώ στον πειρασμό να αγοράσω φυτά που δεν ήταν στη λίστα, αν γινόταν. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που ξέφυγαν. Αν όμως ακολουθήσω το σχέδιο Έχω την τάση να έχω έναν ακμάζοντα κήπο.

Λάθος #2: Περιμένετε πολύ για να αγοράσετε πολυετή φυτά την άνοιξη

Αν και συνήθως είμαι επιμελής στο να παραγγείλω νωρίς τους καλοκαιρινούς λαμπτήρες μου, έχω καθυστερήσει να πάρω νεαρά πολυετή φυτά μέχρι τα τέλη Μαΐου για αρκετά χρόνια. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν είμαι πολύ απασχολημένος για να ξεκινήσω τα λαχανικά και τα λουλούδια από σπόρους. Και έβαλα τις αγορές φυτών μου στο πίσω μέρος.

Μια παρενέργεια της αγοράς πολυετών φυτών πολύ αργά στην καλλιεργητική περίοδο είναι ότι αυτά που ψάχνω δεν είναι πλέον σε απόθεμα. Για παράδειγμα, η Hechera, γνωστή και ως κοραλλιογενείς χάντρες. Φαίνεται να πετάει γρήγορα από τα ράφια στην περιοχή μου.

Αγοράστε πρώτα τα πολυετή φυτά σας, αν και θα πρέπει να περιμένετε πριν τα φυτέψετε έξω.

Μια άλλη συνέπεια της αναβλητικότητας είναι ότι βάζω τα φυτά μου στο έδαφος λίγο αργά. Εάν η καλλιεργητική σας περίοδος είναι αρκετά μεγάλη Μπορείτε να σταματήσετε τη φύτευση πολυετών φυτών στα τέλη Ιουλίου. Αλλά δεν έχω αυτή την πολυτέλεια. όπου κάνω κήπο Ακόμη και μια καθυστέρηση τριών εβδομάδων μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των φυτών όλο το καλοκαίρι. Εάν φυτέψετε πολύ αργά, το φυτό δεν θα πεθάνει, αλλά δεν θα αναπτυχθεί στο πλήρες δυναμικό ανθοφορίας του.

λύση: Για άλλη μια φορά, το καλύτερο μάθημα που πήρα σε αυτή τη δουλειά ήταν σχετικά με τον προγραμματισμό της φύτευσης. Τώρα έχω ένα ημερολόγιο κηπουρικής που προγραμματίζω να κοιτάξω τα φυτά και να αγοράσω τον εαυτό μου από μερικά τοπικά κέντρα κήπου.

Λάθος #3: Φύτευση πολυετών φυτών σε εξωτερικούς χώρους

Είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης γιατί όταν αγοράζω πολυετή φυτά, Έπρεπε να αντισταθώ στον πειρασμό να το φυτέψω πολύ νωρίς στον κήπο.Μερικά χρόνια είχαμε μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα τον Μάρτιο. όπου όλα φαίνονται πιθανά

Ορισμένα πολυετή φυτά δεν επιστρέφουν στην ομορφιά τους μετά τους παγετούς της άνοιξης.

πριν από λίγα χρόνια Με ξεγέλασαν να μεταφυτεύσω νέα πολυετή φυτά από γλάστρες φυτωρίου απευθείας στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας ήπιας εβδομάδας στα τέλη Μαρτίου. Δέκα ημέρες αργότερα, λίγες μέρες χιονιού είχαν σκοτώσει πολλά από τα εύθραυστα φυτά. Και νιώθω ότι προοδεύω

λύση: Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα του φυτού κατά γράμμα. Φυτέψτε αυτά τα τρυφερά πολυετή φυτά στη ζώνη του κήπου σας μόνο αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού τη νύχτα.

Λάθος #4: Λανθασμένος διαχωρισμός των εσωτερικών παιδικών σταθμών

Λοιπόν, είμαι ακόμα πολύ πικραμένος για αυτό. Γιατί έγινε πρόσφατα. Είμαι πάντα πολύ επιμελής στο διαχωρισμό νέων φυτών. που έφερα στο σπίτι Είτε είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου που μου το έκανε δώρο ένας φίλος είτε το αγόρασα από ένα κατάστημα φυτών. Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να εμφανίσουν τα φυτά σημάδια ασθένειας ή παρασίτων. Οπότε διατηρώ πάντα τα νέα μου φυτά σε ξεχωριστό μέρος. Απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα φυτά του σπιτιού. Νομίζω ότι είναι αρκετό.

Ξεχωρίζω τα φρέσκα πολυετή φυτά από τις γλάστρες μου. Αλλά δεν το ξεχώρισα από τα σπορόφυτά μου. Μεγάλο λάθος!

Φέτος, ήμουν εξίσου προσεκτική.Πρώτα, επιθεώρησα όλα τα πολυετή φυτά που αγόρασα από το τοπικό μου κέντρο κηπευτικών. (ένα αξιόπιστο δίκτυο που συνεργάζεται με μεγάλους προμηθευτές) όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα Μετά το πλένω καλά και κοιτάζω την κάτω πλευρά των στελεχών και των φύλλων. Τα έβαλα στο εσωτερικό μου στοιβαγμένο θερμοκήπιο.

Ανατρέψτε την κρίση! Δεν υπάρχει περίπτωση τα έντομα να μετατραπούν από αυτά τα πολυετή φυτά στα αγαπημένα μου φυτά εσωτερικού χώρου, σωστά;

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά επιθεωρώ τα νέα πολυετή φυτά, Λοιπόν, δεν αρέσει σε όλα τα έντομα.

Δεν τους θεωρώ συγκάτοικους στο ωδείο. Αποδεικνύεται ότι μερικές από τις νέες αφίξεις έχουν αφίδες. Αυτές οι αφίδες άρχισαν να τρώνε με χαρά τα σπορόφυτα ντομάτας που φύτεψα στο ίδιο θερμοκήπιο.

Όταν παρατήρησα την εισβολή Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Μερικά από τα σπορόφυτα ντομάτας μου έχουν καταστραφεί ή καταστραφεί ολοσχερώς από αφίδες. Πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή από το σπόρο. Μιλάμε για οπισθοδρόμηση!

Κάποτε παρατήρησα μια αφίδα που έκανε ωτοστόπ. Ήταν πολύ αργά για τα σπορόφυτα ντομάτας μου.

λύση: Εάν κάνει πολύ κρύο για να μετακινήσετε τα νέα πολυετή φυτά σας απευθείας στον κήπο. Κρατήστε τα χωριστά από τα φυτά και τα σπορόφυτα εσωτερικού χώρου σας.

Λάθος #5: Δεν αγοράζετε αρκετά φυτά

Αυτό ήταν ένα λάθος που κάναμε εγώ και ο σύζυγός μου όταν σχεδιάζαμε τον πρώτο μας μπροστινό κήπο. Αφού τραβήξετε εύκολα το κρεπγρασίδι, αγοράστε έναν κουβά και γεμίστε τον με ένα ακροφύσιο ελατηρίου. (που κάνει πολύ καλή δουλειά) και φυτεύοντας θάμνους ανθεκτικούς στη σκιά. Υπάρχει ακόμα ένας καλός χώρος για να γεμίσετε.

Αποφασίσαμε ότι ένας συνδυασμός δαμάσκηνου («Jack Frost») και γρασιδιού θα προκαλούσε ακριβώς τη σωστή ποσότητα κομψότητας, παραμένοντας στα στενά δεμένα όρια των νεόνυμφων.

Έχω ομαδοποιήσει διαφορετικές ποικιλίες yarrow φέτος για μια πιο πλούσια και πολύχρωμη σοδειά.

Αλλά όταν όλα λέγονται και γίνονται – και φυτεύονται – ομάδες των οκτώ ή περισσότερων που απλώνονται γύρω δεν δημιουργούν ένα πολύ συνεκτικό σχέδιο. Χρειάστηκαν μερικά χρόνια για να γεμίσει η Μπρουνέρα και το γρασίδι. που μέχρι τότε μας είχε τελειώσει ο χρόνος

λύση: Ένα από τα μαθήματά μου από αυτό το λάθος είναι να αγοράσω αρκετά φυτά για να καλύψω τον χώρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ξεκινήσετε την κηπουρική από την αρχή. Ή ομαδοποιήστε τα φυτά που έχετε για να τα κάνετε να φαίνονται σκόπιμα.

Λάθος #6: Δεν λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος ενός ώριμου φυτού

Κάνω πολλά λάθη με πολλά φυτά. Όταν αυτό που φύτεψα στο έδαφος ήταν ένα μικρό δέντρο Δεν είμαι πολύ καλός στο να κρίνω το μέγεθος ενός ώριμου φυτού. Σας έχει συμβεί ποτέ αυτό; Φυσικά, η ανάπτυξη πολυετών φυτών μεγαλύτερη από μια δεδομένη έκταση δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αντιθέτως.

Όταν φυτεύω μικτά πολυετή φυτά, μου αρέσει να τα τακτοποιώ ανάλογα με το μέγεθος των ώριμων φυτών.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν το φυτό συνωστίζει πολύ τους γείτονες. κρύβοντας τα δέντρα πίσω Οποιαδήποτε κατάφυτα πολυετή φυτά (που συχνά εμφανίζονται σε μικτά όρια) ή παρεμποδίζουν άλλα στοιχεία (όπως η παρεμπόδιση της ορατότητας από τα παράθυρα) μπορούν εύκολα να διορθωθούν στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου διαιρώντας τα κατάφυτα πολυετή φυτά ή μεταφυτεύοντάς τα σε κατάλληλη τοποθεσία.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να αποφύγετε αυτό το λάθος κατά τη φύτευση.

λύση: Και πάλι, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το ύψος των ώριμων φυτών στην ετικέτα του φυτού. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι σημαίνει αυτό. στην ιστοσελιδαΣε αυτή την περίπτωση, μια μικρή προσομοίωση θα βοηθήσει.

Σύμφωνα με την ετικέτα, αυτό το δελφίνιο είναι περίπου 15 ίντσες ψηλότερο από μια ακαλία, οπότε το ξαναφύτευσα.

Πιάσε ένα ζευγάρι κοντάρια από μπαμπού. (Ή οτιδήποτε άλλο θα χρησιμοποιούσατε για να τοποθετήσετε ψηλά φυτά στην αυλή σας.) Σημειώστε το αναμενόμενο ύψος των ώριμων πολυετών φυτών στον πάσσαλο. Στη συνέχεια, κολλήστε το στον κήπο στο ίδιο βάθος. Πώς συγκρίνονται οι πινακίδες με τα γύρω δέντρα ή θάμνους; Θέλετε να τα συνδυάσετε για πιο αρμονική απόδοση;

Λάθος #7: Δεν εξετάζουμε πώς αλλάζει η γεωργική γη κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Πριν από λίγους μήνες, μιλήσαμε για την καλλιέργεια πολυετών φυτών με τον ίδιο τρόπο.

Όταν φυτεύουμε πολυετή φυτά την άνοιξη, τα γύρω φυτά είναι συχνά γυμνά. Γιατί ο κήπος μου δεν έχει φύλλωμα να με σκιάζει. Έτσι υπερεκτίμησα την ποσότητα φωτός που δέχονται μερικά από τα φυτά όλο το καλοκαίρι. Είναι επίσης εύκολο να προσδιοριστεί εάν η σχεδιαζόμενη περιοχή θα παραβλέπεται από κτίρια, φράχτες, δέντρα ή άλλες κατασκευές που ρίχνουν σκιές στον κήπο.

Παρατηρήστε πώς ο ήλιος και η σκιά κινούνται σε όλο τον κήπο σας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Γιατί η διαδρομή του ήλιου αλλάζει ραγδαία τους επόμενους μήνες. Η ποσότητα και η ποιότητα του φωτός που θα λάβει το πολυετές σας θα αλλάξουν. Μιλάμε πολύ για την ποσότητα φωτός που χρειάζονται ορισμένα φυτά για να αναπτυχθούν. Αλλά η ποιότητα του φωτός είναι επίσης σημαντική. Ο πρωινός ήλιος είναι λαμπερός και τραγανός, ενώ ο απογευματινός είναι έντονος και ζεστός. Ορισμένα πολυετή φυτά προτιμούν το πρωινό φως του ήλιου. ενώ σε ορισμένα είδη αρέσει το απογευματινό φως του ήλιου

λύση: Παρακολουθήστε το μονοπάτι του ήλιου στην περιοχή σας όλο το καλοκαίρι. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να φωτογραφίζετε μια ηλιόλουστη μέρα και να σημειώσετε πού δύει ο ήλιος. Κοιτάξτε τον ήλιο το πρωί, το μεσημέρι, τις 3 μ.μ. και το βράδυ. Εάν δεν έχετε το χρόνο ή την υπομονή να δημιουργήσετε τον δικό σας χάρτη ήλιου Μπορείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή όπως το Sunnytrack για να κάνει τους υπολογισμούς για εσάς.

Λάθος #8: Δεν δίνουμε σημασία στη λεπτομέρεια όταν φυτεύουμε πολυετή φυτά.

Θα ήθελα να πιστεύω ότι όποιος διαβάζει αυτό γνωρίζει μερικά από τα βασικά της φύτευσης. Σκάψτε μια τρύπα στο χώμα, βγάλτε το φυτό από τη γλάστρα. καρφώστε το δέντρο στο έδαφος στη συνέχεια γεμίστε την τρύπα

Αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές πολυετούς φύτευσης που μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ α κενός! κήπος και μιλώντας για γείτονες Αν έπρεπε να διαλέξω τρεις λεπτομέρειες που πραγματικά κάνουν τη διαφορά Όταν γίνει κατά τη φύτευση, θα είναι:

Πριν φυτέψετε πολυετή φυτά, χαλαρώστε προσεκτικά τις μπερδεμένες ρίζες.

ξεμπερδεμένες ρίζες του φυτού πριν από τον εμβολιασμό στο έδαφος Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε 2-3 απαλές ανατροπές ανά φυτό.

προσθέστε φρέσκο ​​λίπασμα στο χώμα που φυτεύετε Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το έδαφος είναι πυκνό ή βαρύ με άργιλο.

Πρώτα θάψτε την κατσαρόλα.

Θάψτε το φυτό στο σωστό βάθος. Αυτό είναι συνήθως το βάθος της γλάστρας στο οποίο βρίσκονται. Αυτό που συνήθως κάνω είναι να θάβω πρώτα τη γλάστρα και να προσπαθώ να χωρέσει το μέγεθος της γλάστρας, μετά κάνω μια τρύπα φύτευσης γύρω από τη γλάστρα.Στη συνέχεια σκάβω τη γλάστρα, βγάζω το φυτό και το μεταφέρω στην τρύπα.

Στη συνέχεια βγάζετε την κατσαρόλα. Έχετε την τέλεια τρύπα φύτευσης.

Λάθος # 9: Παραμέληση της φροντίδας μετά τη φύτευση

Δεν είναι το λάθος που κάνω σήμερα. Αλλά πάντα παρατηρώ όταν περπατάω η γειτονιά μου Μου ραγίζει η καρδιά που ορισμένοι κηπουροί – που δεν ξέρουν τι κάνουν – ακολουθούν μια προσέγγιση «επιβίωσης» στα νεοφυτεμένα πολυετή φυτά.

Είναι το αντίθετο από το να βλέπεις τα φυτά – μια επένδυση χρόνου και χρήματος – που το κάνει δύσκολο για τα στοιχεία. Ακριβώς όπως τα ανθρώπινα μωρά πρέπει να γαλουχηθούν για να μεγαλώσουν υγιή και ευτυχισμένα. Το ίδιο και τα μωρά δέντρα.

Δώστε στα φυτά αρκετό νερό όταν φυτεύετε. Ποτίστε τακτικά τις ξηρές μέρες.

λύση: Αφού φυτέψετε πολυετή φυτά στον κήπο σας Πρέπει να το βοηθήσετε να διευθετηθεί. Αυτό σημαίνει σωστό πότισμα αμέσως μετά τη φύτευση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τα ποτίζετε κάθε μέρα όταν δεν βρέχει μέχρι να αρχίσουν να αναπτύσσονται έντονα. Θυμηθείτε ότι το ριζικό σύστημα των νεαρών πολυετών φυτών δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Οι ρίζες δεν μπορούν να αγγίξουν αρκετά βαθιά για να φτάσουν στο νερό την ξηρή άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Το να στραγγίζετε τα πολυετή φυτά σας αμέσως αφού τα φυτέψετε είναι ένα άλλο καλό μέτρο μετέπειτα φροντίδας. Βοηθά στην προστασία της υγρασίας και στην προστασία των ριζών από τις καυτές θερμοκρασίες.

Λάθος #10: Δεν δίνετε στα φυτά σας την ευκαιρία να εγκατασταθούν πριν την αρχειοθέτηση.

Ας υποθέσουμε ότι κάνατε το λάθος #9 και τα πολυετή φυτά σας φορούν ελαφρώς χειρότερα ακόμα και στη μέση του καλοκαιριού. Δώστε τους μια ευκαιρία να ανακάμψουν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά. Γιατί το νέο σοκ αντικατάστασης είναι πραγματικό Μερικά πολυετή φυτά τραβούν καλύτερα από άλλα. Αν λοιπόν βγάλεις το δέντρο τώρα Θα χάσετε μια όμορφη έκθεση λουλουδιών.

Θυμάστε την Brunnera που ανέφερα στο Λάθος #5; Ναι, δεν πήγε τόσο καλά το πρώτο καλοκαίρι. Αλλά το άφησα στο έδαφος και αναπήδησε και άρχισε το δεύτερο έτος και να μεγαλώνει.

Οι περισσότερες ποικιλίες primrose είναι μονοετείς. Μην περιμένετε να ανθίσουν τον πρώτο χρόνο.

Μερικές φορές ορισμένα φυτά που πωλούνται ως πολυετή μπορεί να είναι ποώδη. Έγραψα ένα ολόκληρο άρθρο για το τι είναι τα ποώδη φυτά και πώς διαφέρουν από τα μονοετή και τα πολυετή.

Εν ολίγοις, τα διετές φυτά περνούν τον πρώτο χρόνο τους αναπτύσσοντας συστήματα ριζών και φύλλων. και θα ανθίσει μόνο το δεύτερο έτος Θα ήταν λάθος να απορρίψουμε τις αληθινές μπιενάλε επειδή δεν ανθίζουν τον πρώτο χρόνο.

λύση: υπομονετικος! Αυτό είναι ένα από τα πολλά μαθήματα που μπορείτε να μάθετε από την κηπουρική.

με αυτή τη συμβουλή Φτάσαμε εντελώς σε αυτό που ανέφερα στην αρχή του άρθρου. Πιστεύω ότι η κηπουρική είναι επαναλαμβανόμενη. Και θα μπορούσε να είναι ένα χόμπι που μαθαίνεται κάνοντας. Αναμφίβολα τα μαθήματα που πήρα από τα λάθη μου μου έμειναν περισσότερο από τα μαθήματα που πήρα από τα βιβλία. Κάνατε λάθος όταν ξεκινήσατε για πρώτη φορά την κηπουρική;

Σχολιάστε